EUROPA, PE GUSTUL MEU FRANTA, pe gustul meu Legende urbane LUMEA, PE GUSTUL MEU Promovate Provence

Turist la St. Tropez

IN MEMORIAM GEORGES COTOS

Un text de Valentin Tigau

Porniţi pe urmele jandarmului francez, descoperim filmul unei lumi rafinate şi veşnic în vacanţă.

Saint-Tropez este, fără îndoială, unul dintre locurile cele mai cunoscute de pe Coasta de Azur. În fiecare vară, micul orăşel e luat cu asalt de turişti din lumea întreagă. Reputaţia sa datează, cu siguranţă, din anii 1960, când actriţa Brigitte Bardot a lansat moda plajelor tropeziene. De atunci, în fiecare an, celebrităţi mondiale îşi dau întâlnire la Saint-Tropez, uneori doar ca să fie văzute.
Spaţiu liber şi neconvenţional, Saint-Tropez programează seara interminabile partide de pétanque (joc francez tradiţional, cu bile din fier), în care, nu de puţine ori, protagoniste sunt personalităţi mai mult sau mai puţin cunoscute din showbiz-ul francez şi mondial. Un alt spectacol de neocolit îl oferă portul. Aici puteţi admira iahturi magnifice care rămân ancorate chiar şi un an. Numărul mare de turişti adunaţi pe chei pentru „a deochea” navele, dar şi recepţiile super elegante care au loc la bordul acestora trebuie considerate, de asemenea, un spectacol în sine.
Marile puncte de atracţie ale Saint-Tropezului sunt însă plajele purtând nume prestigioase: Pampelonne, Salins, Golfe-Azur, La Bouillabaisse… Faceţi o baie şi reveniţi după-amiaza în port pentru un aperitiv. Vă recomand braseria Senequier, unde găsiţi toate savorile Mediteranei, chiar şi… o bouillabaisse după reţeta „cea adevărată”.
Nu uitaţi oraşul vechi, plin de farmec, şi nici Citadela, de unde aveţi o vedere splendidă asupra întregului golf Saint-Tropez. Apoi faceţi-vă timp pentru Poarta Poissonnerie şi Turnul Guillaume, cel mai vechi edificiu din Saint-Tropez…

St. Gendarme


Evident, ajungând la Saint-Tropez, veţi întreba de Jandarmeria din filme. Prima brigadă de jandarmerie pedestră a fost creată la Saint-Tropez în 1838. Tropezienii erau păziţi pe atunci de cinci jandarmi, din care unul era „şef”. Clădirea jandarmeriei – cea din filme – datând din 1934, a cunoscut, în anii ’60-’70, un succes imens, deoarece acolo au fost turnate toate episoadele seriei cu „Jandarmii la Saint-Tropez”, avându-l cap de afiş pe actorul Louis de Funes. „Numit după legendarul martir Saint Torpes, St. Tropez ar trebui să-şi schimbe numele în St. Gendarme, de dragul inegalabilului Louis de Funes”, spunea cineastul francez Jean Girault.
Numeroşi vizitatori vin şi azi să se fotografieze în faţa clădirii care nu mai adăposteşte, din 2007, Jandarmeria, dar care şi-a păstrat firma pentru deliciul turiştilor. Prea mică pentru cei 115 jandarmi care compun azi forţele de ordine din Saint-Tropez, ea va deveni Muzeu de Arte şi Tradiţii.

Alte atracţii

Nu rataţi, în port, statuia lui Bailli de Suffren (bailli – mic titlu nobiliar însemnând stăpân, conducător). Fiul al locului, ofiţer al gărzii regale, el a fost numit judecător de Ludovic al XVI-lea. Distingându-se în timpul războiului de independenţă a SUA, a fost promovat viceamiral, după care s-a reîntors la Saint-Tropez. Statuia lui e turnată în bronzul tunurilor inamice pe care Napoleon al III-lea le-a oferit oraşului în 1866.
Un program evenimenţial de calitate şi manifestări de renume mondial pun în valoare, în fiecare an, vechiul oraş de la malul Mediteranei. Cu aspectul său de burg autentic, micul port de pescari îţi intră pentru totdeauna în inimă şi nu trebuie să te numeşti Brigitte Bardot pentru ca să te simţi bine o dată prins în mrejele lui. Dacă nu vă puteţi permite decât „o zi lumină” la Saint-Tropez, atunci încercaţi să descoperiţi străduţele vechi, piaţa provensală ori vechea catedrală.

Îngheţata „Popoff”

Timp de câteva decenii, vedetele şi turiştii obişnuiau să stea la rând pentru a cumpăra cea mai bună îngheţată din Saint-Tropez şi pentru a se fotografia cu patronul gelateriei. Puţini însă ştiau atunci că Popoff, creatorul celebrei îngheţate, este unul şi acelaşi cu pictorul bucovinean George Cotos.

Nu puţini sunt artiştii care coboară vara în sudul însorit pentru o cură prelungită de plen-air. Ca şi în cazul lui George Cotos, artist tropezian de origine română care l-a cunoscut pe Brâncuşi, mulţi sunt convinşi să rămână pentru toată viaţa la malul Mediteranei pictându-i zbaterea chiar pe bucăţile de lemn rupte din bărcile scufundate şi aduse, după furtună, la mal. Alături de profesionişti îşi întind ustensilele şi artiştii amatori pentru care pictura este un simplu hobby de vacanţă.

Similar Posts

One thought on “Turist la St. Tropez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *